Kinderen uitdagen tot groei

Als je een kind hebt dat het moeilijk heeft op school en niet gemotiveerd lijkt om moeite te doen, is het eerste dat je wilt doen onderzoeken of er een obstakel in de weg staat. Leerproblemen, sociale uitdagingen, aandacht of emotionele problemen kunnen er allemaal toe leiden dat kinderen zich niet optimaal ontwikkelen.

Maar niet alle kinderen die niet zo goed presteren op school - of weinig zin hebben in de lessen - hebben een diagnosticeerbaar probleem. Ouders kunnen een aantal dingen doen om kinderen te motiveren om hun best te doen. Hieronder vind je een aantal handige tips!

Wees betrokken

Als ouder is je aanwezigheid in het schoolgaand leven van een kind cruciaal voor haar inzet. Maak huiswerk met ze en laat hen weten dat je beschikbaar bent om vragen te beantwoorden. Maak er een gewoonte van om ze te vragen naar wat ze op school hebben geleerd, et cetera. Door te laten zien dat je geïnteresseerd bent in het schoolleven van je kind, laat je zien dat hun school spannend en interessant kan zijn. Dit is vooral effectief bij jonge kinderen die de neiging hebben opgewonden te zijn over alles waar je enthousiast over bent. Tieners kunnen huiveren als ze vinden dat je teveel vragen stelt, dus zorg ervoor dat je ook de details van jouw dag deelt. Een gesprek is altijd beter dan een verhoor.

Evenzo is het belangrijk om betrokken te blijven, maar oudere kinderen wat meer ruimte te geven. Als je de hele tijd bovenop je dochter zit wat betreft huiswerk, kan ze weerstand ontwikkelen en minder gemotiveerd zijn om te werken - om nog maar te zwijgen van de spanning die het op je relatie zal leggen. Kortom, wees betrokken bij het schoolwerk en de relaties op school, maar balanceer dit met verhalen over jouw dag. Waar die balans ligt viel je als ouder toch het beste zelf aan.Maak gebruik van hulp

Veel ouders zijn onzeker over hoe ze hun kinderen het beste kunnen belonen voor goed werk. Er zijn manieren om extrinsieke motivatie te gebruiken die uiteindelijk door je kind wordt geïnternaliseerd. 'Kinderen reageren heel goed op sociale bekrachtigers zoals lof, knuffels, high fives en dat soort dingen', zegt Laura Fuhrman, een neuropsycholoog bij het Child Mind Institute. 'Dan beginnen ze te presteren omdat het goed voor ze voelt.'

Ken Schuster, een neuropsycholoog bij het Child Mind Institute, moedigt ouders aan om lonende activiteiten te gebruiken die waarschijnlijk hoe dan ook zouden zijn gebeurd, maar ze na een bepaalde tijd huiswerk te laten plaatsvinden. Hij stelt lekkernijen voor die gemakkelijk te verstrekken zijn, maar waar uw kind van zal genieten, zoals ijs gaan of een reep. Hij beveelt ook aan om het werk in stukken te verdelen en kleine pauzes te gebruiken als beloning om door elk stuk te komen.

Beloon inspanning in plaats van resultaat

De boodschap die je wilt sturen is dat je hard werkt. Kinderen prijzen omdat ze doorgaan als dingen moeilijk worden, omdat ze zich voortdurend inspannen, dingen proberen waarvan ze niet zeker weten of ze ze met succes kunnen uitvoeren, kunnen ze allemaal helpen het plezier te leren zichzelf te pushen. Lof voor goede cijfers die gemakkelijk komen, kan kinderen het gevoel geven dat ze zich niet hoeven in te spannen.


Help ze het hele plaatje te zien

Voor oudere kinderen die een begrip van vertraagde bevrediging hebben ontwikkeld, kunnen soms eenvoudige herinneringen aan hun langetermijndoelen hen helpen pushen. Het kan veel studenten op de middelbare school helpen die verslappen nadat ze naar de universiteit zijn gegaan, om hen eraan te herinneren dat ze hun acceptatie kunnen verliezen als hun cijfers te veel dalen, of ze zijn mogelijk niet voorbereid op universitaire cursussen. "Door de school te koppelen aan hun langetermijndoelen kan het werk persoonlijker aanvoelen", legt Dr. Fuhrman uit.


Laat ze fouten maken

Niemand kan enkel goede cijfers krijgen bij elke test of perfecte scores bij elke opdracht. Hoewel kinderen aanmoediging nodig hebben en het gezond is om ze tot het uiterste te bewegen, weet dat tegenslagen natuurlijk zijn. Soms leren kinderen alleen hoe ze zich goed op school kunnen voorbereiden door erachter te komen wat er gebeurt als ze niet voorbereid zijn.


Vraag ook eens om hulp

Een manier om een beetje spanning weg te nemen uit je relatie met je kind is het vinden van een oudere student (op hun school of een nabijgelegen universiteit) om hem te helpen met zijn werk. De meesten rekenen behoorlijk lage tarieven, en het feit dat ze dichter bij de leeftijd van je kind liggen, maakt het waarschijnlijker dat hij luistert naar wat ze zeggen.


Maak de leraar je bondgenoot

Nog een van de belangrijkste dingen die je voor jouw kind kunt doen, is samenwerken met zijn leraar. De leerkracht heeft mogelijk extra inzicht in hoe je jouw kind kunt motiveren of waarmee hij worstelt. Evenzo kunt u alle strategieën of informatie die u heeft delen.

"Zorg ervoor dat school en huis één geheel vormen", benadrukt dr. Carothers, die vaak een systeem opzet dat ze de dagelijkse rapportkaart noemt. Met dit systeem krijgt het kind punten van zijn leerkracht voor zaken als het voltooien van het werk en het volgen van aanwijzingen de eerste keer dat hij ze krijgt. Vervolgens brengt hij die punten naar huis, waar zijn ouders hem kleine beloningen geven, zoals extra tijd op de iPad of samen een spelletje spelen.


Krijg ondersteuning voor jezelf

Sommige scholen hebben steungroepen voor ouders van kinderen die minder gemotiveerd zijn, en als de school van je kind dat niet doet, kun je kiezen om deze zelf op te zetten. 'Het is heel prettig om te horen dat je niet alleen bent', zegt moeder Elizabeth. "Het is ook nuttig om mensen die je zijn voorgegaan te horen praten over hoe je door het schoolsysteem kunt navigeren, een therapeut kunt vinden en met leraren kunt praten."

"Als je merkt dat je echt boos of gefrustreerd raakt over je kinderen, doe dan een stapje terug", raadt Dr. Carothers aan. 'Dingen in context plaatsen.'

Het is ook belangrijk om je doelen in perspectief te houden: je kind wordt misschien geen ster student. Zorg ervoor dat je jezelf concentreert op de inspanningen die ze levert en de toewijding die ze toont in plaats van op de uitkomst. Als je een perfecte prestatie verwacht van een kind dat het moeilijk heeft op school, maak je jezelf gek.

'Ik probeer mijn kind niet te laten zijn wie hij niet is', zegt Elizabeth over haar inspanningen om haar zoon te helpen. 'Ik wil gewoon dat hij zijn potentieel bereikt.'


Gebruik van geschikt entertainment voor kinderen

Een andere manier om kinderen te blijven motiveren is door leren leuk te maken. Dit kun je zelf doen, maar ook als basisschool. Zo zijn er bijvoorbeeld spannende educatieve kinderboeken die met behulp van leuke karakters en spannende avonturen, de kinderen iets leren. Dit kan een avontuur naar Mars zijn, of een bezoek aan de Romeinen. Hierdoor krijgen kinderen een leuke associatie met leren en lezen. Dit zorgt dat zij op latere leeftijd ook meer zullen blijven lezen én leren!