Top 6 positieve uitwerkingen die buitenspelen heeft op kinderen.

Er is een duidelijke trend gaande waarin kinderen steeds minder buitenspelen. Er is simpelweg genoeg afleiding op de tablet, TV of computer. Volgens de 'monitor mediagebruik' spenderen kinderen gemiddeld 2 tot 4 uur per dag achter de televisie, smartphone of tablet. Hier hebben ze volop keuze uit entertainment 'on demand'. Daarbij zijn haar of zijn vriendjes en vriendinnetjes ook te vinden op diezelfde platformen - het is dus ook de nieuwe bron van sociaal contact geworden.

De consumptie van deze media zorgt dat kinderen op jonge leeftijd al veel zien en horen en dat heeft impact op wat (en of) kinderen buitenspelen. Buiten rondrennen en verstoppertje spelen wordt een stukje minder interessant als je weet dat je online hetzelfde kunt doen met 'Prop Hunt' waarin iedereen ook nog eens een maf voorwerp kan zijn. Dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.


Zoals je in onze blog met 5 tips voor mediaopvoeding kinderen al las, zijn er allerlei manieren om kinderen goed om te laten gaan met media. Dit kan helpen om kinderen extra te stimuleren om buiten te gaan spelen. Buitenspelen is immers enorm van belang voor de algehele gezondheid en ontwikkeling van een kind.

Hier zijn de Top 6 positieve uitwerkingen die buitenspelen heeft op kinderen:

1 De zon op het gezicht

Ons lichaam heeft de zon hard nodig. Vooral bij kinderen is gereguleerde blootstelling aan de zon enorm van belang om genoeg vitamine D te maken. Dit is een vitamine die een cruciale rol speelt in veel lichaamsprocessen, van botontwikkeling tot het goed functioneren van ons immuunsysteem. Blootstelling aan de zon speelt ook op andere manieren een rol bij ons immuunsysteem, maar ook bij een gezonde slaap - en bij ons humeur. Ons lichaam werkt het beste als het elke dag zonneschijn krijgt. Vooral bij kinderen, die nog volop in ontwikkeling zijn, is het enorm belangrijk dat ze genoeg Vitamine D binnen krijgen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je kinderen altijd goed zijn ingesmeerd met zonnebrand. Teveel zon is namelijk weer slecht voor een huid, vooral die van kinderen.


2 Buitenspelen zorgt voor gezonde beweging

Kinderen moeten elke dag minimaal één uur actief zijn en naar buiten gaan om te spelen is dé manier om zeker te zijn dat dit gebeurt. Natuurlijk kan dit ook binnenshuis, maar als ze naar buiten worden gestuurd - vooral met zoiets als een bal of een fiets - moedig je actief spelen aan, wat echt de beste oefening voor kinderen is. Daarnaast is het ook heel gezond voor kinderen om in de open lucht te bewegen, aangezien ze hierdoor in aanraking komen met andere mensen, allerlei scenario's en natuurlijk frisse lucht.

3 Uitvoerende functies van het lichaam en ons brein

Dit zijn de vaardigheden die ons helpen plannen, prioriteiten stellen, problemen oplossen, onderhandelen en multitasken; ze zijn cruciaal in ons leven. Creativiteit valt hier ook in en gebruikt onze verbeeldingskracht om problemen op te lossen en onszelf te vermaken. Dit zijn vaardigheden die moeten worden geleerd en geoefend - en daarvoor hebben kinderen ongestructureerde tijd nodig. Ze hebben tijd alleen en met andere kinderen nodig en mogen hun eigen spelletjes verzinnen, dingen uitzoeken en zichzelf amuseren. Buiten zijn geeft hen de gelegenheid om deze belangrijke levensvaardigheden te oefenen zonder dat het consequenties heeft. Een kind dat te weinig aan deze oefening wordt blootgesteld, zal hier op latere leeftijd enorme achterstanden door op kunnen lopen.

4 Risico's nemen - een springplank voor de toekomst

Kinderen moeten enkele risico's nemen. Dit maakt ouders soms angstig; we willen dat onze kinderen veilig zijn. Maar als we ze in “veilige bubbels” houden en ze nooit risico's laten nemen, weten ze niet wat ze aan kunnen- en hebben ze misschien niet het vertrouwen en de moed om de onvermijdelijke risico's van het leven het hoofd te bieden. Ja, je kunt een arm breken door in een boom te klimmen - en ja, het is soms verdrietig als kinderen even niet met je willen spelen - of al met andere kinderen aan het spelen zijn. Maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen; de lessen die we van mislukking leren, zijn net zo belangrijk als die van succes. Er zijn genoeg onderzoeken en gedragsstudies die aantonen dat falen een ongelooflijk belangrijke impact heeft op ons leren en toekomstige leven. Kinderen leren falen en risico’s nemen - vooral dat dit goed is - kan echter moeilijk zijn. Door ze buiten te laten spelen, gebeurt dit op een natuurlijke manier.


5 Sociaal zijn is ook een skill

Kinderen moeten leren samenwerken. Ze moeten leren om vrienden te maken, te delen en samen te werken; hoe ze andere mensen moeten behandelen. Als ze alleen communiceren in zeer gestructureerde omgevingen, zoals school of sportteams, zullen ze niet alles leren wat ze moeten weten. Kinderen moeten leren om het verschil tussen ‘socializen’ en 'communiceren' te begrijpen. Als ze dit niet goed leren, krijgen ze namelijk enorme achterstanden op het werk en in sociale kringen. Dit kan leiden tot sociale problemen, depressies en een kleine sociale cirkel.


6 Het leren waarderen van natuur - ook voor de weerstand

Zoveel van onze groene wereld verandert en niet ten goede. Als een kind opgroeit zonder in het bos te lopen, in de grond te graven, dieren in hun leefgebied te zien, een berg te beklimmen, in een beek te spelen of naar de eindeloze horizon van een oceaan te staren, zullen ze misschien nooit echt begrijpen wat er te verliezen is. De toekomst van onze planeet hangt af van onze kinderen; ze moeten het leren waarderen. Dus probeer het. Doe wat onze ouders deden: stuur de kinderen naar buiten. Sterker nog, ga met ze mee. En doe er alles aan om er zeker van te zijn dat elk kind kan genieten. Daarnaast is het ongelooflijk belangrijk voor onze gezondheid om van jongs af aan in contact te komen met zand, schimmels en bacteriën. Hoe meer van deze organismen we leren kennen als kind, des te gezonder en sterker zijn we als we ouder zijn. Kortom, de natuur vormt de basis van onze gezondheid en hier moeten we als kind al gebruik van maken.


7 BONUS TiP: stimulerende CONTENT

Ook het type content dat kinderen consumeren heeft enorme impact op hun gedrag en de zin om buiten te spelen. Toon ze entertainment dat activiteit en avontuur stimuleert. Dit vergroot het bewustzijn rondom deze onderwerpen en inspireert kinderen om zelf met vriendjes en vriendinnetjes op avontuur te gaan.
Dit entertainment kan in de vorm van boeken, televisie, Youtubevideo's, maar ook theater zijn.
Benieuwd naar voorbeelden van deze content? Klik dan op de button hieronder.