5 tips voor mediaopvoeding kinderen

De ontwikkelingen op het gebied van media en online content zijn enorm snel gegaan de afgelopen jaren en het kan lastig zijn om hier als ouder goed mee om te gaan. Ten eerste zul je merken dat kinderen steeds meer tijd doorbrengen achter hun schermen, kijkend naar Youtubers, of druk met een spelletje. In de eerste jaren dat kinderen gebruik gaan maken van dergelijke content, is de invloed mediaopvoeding nog het grootste. Het is dan ook belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint met het helpen van je kinderen om goed met content en de schermpjes om te gaan. Het is bijvoorbeeld al goed om te weten wat de maximale schermtijd per leeftijd is. Hierdoor kun je al goed met de kinderen afstemmen wat goed voor ze is.

In deze blog vind je 5 tips die jou een toolbox voor mediaopvoeding geven!

Tip 1. Maak duidelijke afspraken over tijden

Zoals je in onze blog over de maximale schermtijd per leeftijd al zag, is er een heel groot verschil tussen de verschillende leeftijden en hoe lang kinderen achter een scherm mogen zitten. Het allereerste dat je dan ook duidelijk af moet stemmen met je kinderen is hoe vaak en hoe lang ze op de tablet mogen. Hierbij kun je afspreken dat het bijvoorbeeld alleen tussen zes uur en het jeugdjournaal is. Of ergens net na school. Op die manier geef je kinderen namelijk toch de vrijheid om zelf te bepalen welk spelletje of welke video ze kijken, maar zit er wel een duidelijke limiet aan. Wees consequent met de tijden en laat kinderen nooit ‘nog heel eventjes’ op de tablet. Zodra je de regel breekt, zullen kinderen hier altijd misbruik van blijven maken en is het moeilijk om dit weer strak te krijgen.


Tip 2. Toon interesse in wat je kinderen online bezig houdt

Soms vinden ouders het moeilijk om te controleren wat hun kinderen kijken en zoeken. Het ene kind is hier gemakkelijker in de het ander. Echter kun je als ouder al een heel eind komen door gewoon eens af en toe interesse te tonen in wat ze kijken. Natuurlijk zal wat ze kijken je niet direct wat zeggen, maar het feit dat je interesse toont spreekt de kinderen al aan. Kijk zelf eens naar wat er allemaal omgaat op Youtube. Welke Youtubers bekijken je kinderen en wat doen die allemaal? Door hier een beetje onderzoek naar te doen kun je met de kinderen meepraten en dit vinden ze natuurlijk super cool! Ze zullen je dan ook veel gemakkelijker opnemen in hun wereld en verhalen vertellen.

Tip 3. Praat met andere ouders en leerkrachten

Bijna elke ouder vindt het moeilijk om goed met mediaopvoeding om te gaan. Vraag eens aan elkaar wat mediaopvoeding voor hen betekent? Hoe pakken ze dit aan en wat vertellen ze hun kinderen? Geen mens is zo inventief als jonge ouders en ieder heeft zo zijn eigen technieken om de kinderen ‘in het gareel’ te houden wat betreft mediaopvoeding. Het is dan ook helemaal geen slecht idee om die informatie eens te delen met elkaar. Om over de content te praten die ze kijken en hoe lang ze hier dan naar kijken.


Tip 4. Educatie en entertainment

Nadat je een beeld hebt van hoe vaak en hoe lang je kinderen op een schermpje mogen, kun je gaan kijken naar wat ze dan mogen kijken. Verdeel digitale media simpelweg in twee stukken: educatief en entertainment. Laat kinderen weten wat je verstaat onder beide onderwerpen en spreek met ze af dat ze op bepaalde tijden alleen video’s uit een bepaalde categorie mogen kijken. Zo kan zaterdagochtend Het Klokhuis zijn of zondagochtend Little Einsteins. Ook educatieve kinderboeken die ze kennen van televisie of school kunnen hierbij helpen. Door hier op tijd mee te beginnen, leer je kinderen aan dat dit de norm is. Hierdoor is het later minder lastig om dit bij te sturen of vol te houden.


Tip 5. Mediaopvoeding met behulp van apps

Natuurlijk kan het zomaar zijn dat je kinderen al wat ouder zijn en dat het bovenstaande allemaal niet heel veel zin meer heeft. In die gevallen kan het een goede oplossing zijn om gebruik te maken van speciale apps. Zo kun je bijvoorbeeld Youtube Kids installeren, dat kinderen enkel goede content laat zien. Hierdoor kun je bijvoorbeeld in één handig overzicht zien wat je kinderen bezighoudt. Blijf ze altijd uitleggen wat een goed gebruik van media is, maar laat ze ook zelf uitzoeken wat er allemaal is. Laat ze dus ook los naarmate ze ouder worden.